Científiques valencianes, als centres educatius valencians, amb el projecte d’ACICOM: EXPLORADORES DE LA CIÈNCIA

A propòsit de celebrar l’11 de febrer, Dia Internacional de les Dones i de les Xiquetes en la Ciència  ,  https://ca.wikipedia.org/wiki/Dia_Internacional_de_les_Dones_i_les_Nenes_en_la_Ci%C3%A8ncia

Científiques valencianes arriben als centres educatius de tota la Comunitat Valenciana amb el projecte ‘Exploradores de la Ciència’ 

 

 • El projecte compta amb un blog, quatre llibres per a Primària, Secundària i Batxillerat amb informació sobre 27 científiques de diferents camps del coneixement i una sèrie de propostes didàctiques
 • La iniciativa d’ACICOM -Associació Ciutadania i Comunicació- està subvencionada per la Conselleria d’Educació i la Diputació Provincial de València

El projecte “Exploradores de la Ciència” posa a la disposició de la comunitat educativa informació i recursos sobre dones referents de la investigació científica actual, la major part valencianes, per a acompanyar i reforçar les vocacions científiques, especialment, de les xiquetes i contribuir a impulsar la seua motivació per a seguir itineraris educatius en ciències.

És una iniciativa de l’Associació Ciutadania i ComunicacióACICOM– amb la col·laboració de la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana i la Diputació Provincial de València. Els materials estan disponibles en dues versions, adaptades a diferents edats, i en bilingüe, valencià i castellà. Els llibres es poden descarregar gratuïtament en https://www.acicom.org/cientifiques-valencianes-als-centres-educatius-valencians-amb-el-projecte-dacicom-exploradores-de-la-ciencia/  i en la web de Conselleria d’Educació, Cultura i esport, per a lectura personal o com a material didàctic per a l’aula. La Conselleria d’Educació ha distribuït els llibres en versió digital a tots els centres educatius de la Comunitat Valenciana https://portal.edu.gva.es/coeduca/es/11f/ i en paper a les biblioteques dels CEFIREs (Centres de Formació, Innovació i Recrusos per al Professorat) es tracta d’una acció que dona resposta al Pla Director de Coeducació de la Generalitat Valenciana facilitant materials coeducatius, amb la finalitat de fer visibles les dones com a subjecte cultural i model de referència dins dels continguts, així com excloure prejudicis sexistes i discriminatoris.  Per la seua banda, la Diputació Provincial de València dotará d’exemplars en paper a tots els Ajuntaments de la Provincia de València i enviará l’enllaç de descàrrega dels llibres a tots els centres de primaria i secundaria de la provincia..

El projecte es compon de quatre llibres, un dirigit a Primària i primer cicle de Secundària (Exploradores i Aventureres de la Ciència) i un altre a segon cicle de Secundària  i Batxillerat (Investigadores Intrèpides), editats cadascun en dues llengües, valencià i castellà. Són convertibles també en fitxes separades per cadascuna de les científiques, amb una sèrie de propostes didàctiques. 

Una de les singularitats del projecte radica en què la major part de les científiques són valencianes o treballen en centres d’investigació i universitats valencianes. A més, també s’han seleccionat investigadores que desenvolupen la seua carrera en tasques que per a moltes xiquetes poden resultar atractives per l’actualitat del camp en què s’ubiquen. És el cas de Soledad Antelada, responsable de la ciberseguretat de la Conferència de Supercomputadors dels EUA; Núria Oliver, especialista en Intel·ligència Artificial; o diferents matemàtiques que treballen en camps molt diversos. També destaca en molts casos la joventut de les especialistes: Maitane Alonso, una jove de 19 anys, estudiant de Medicina que ha desenvolupat un mètode per a la preservació dels aliments; Rebecca Azulay, l’única valenciana que va formar part de l’equip internacional que va fotografiar per primera vegada l’ombra d’un forat negre; o Belen Franch, que ha investigat el canvi climàtic per a la NASA. 

A més, entre les 27 referents s’ha volgut destacar les poblacions d’origen de les investigadores, amb l’objectiu de mostrar que el talent no es concentra únicament en les grans ciutats. Els llibres, a més, estan il·lustrats amb atractives imatges adaptades a les diferents edats de manera que la seua lectura resulte fàcil i atractiva.

Les autores dels llibres són les periodistes especialitzades en comunicació feminista, Remei Castelló Belda i Anna Gimeno Berbegal. Les propostes que han elaborat es distingeixen d’altres materials i recursos disponibles en el fet què estan confeccionades en un format adequat per a les diferents edats, amb més de cent icones, il·lustracions i imatges, entre elles fotografies de les investigadores en l’actualitat i quan aquestes tenien aproximadament 10 anys.

27 dones investigadores

Per a l’elaboració dels llibres s’ha seleccionat a 27 dones de diferents branques de les ciències, que estan investigant o treballant en l’actualitat, a excepció de Margarita Salas, que va faltar en 2019, i que s’ha incorporat com un referent pròxim important.

El fet de comptar amb científiques en actiu i pròximes (la major part són de la Comunitat Valenciana) hauria permés, en cas de no haver sobrevingut la pandèmia, que les investigadores pogueren visitar les aules perquè les xiquetes amb vocació científica pogueren conéixer-les en persona. No es descarta que això puga fer-se realitat en un futur a mitjà termini. 

Els llibres s’han editat en paper i en versió digital

La versió per a Primària i primer cicle de Secundària té una pàgina per cada científica, amb una foto actual i una altra de cada investigadora quan era menuda. Les fotos van al costat d’un text breu en el qual la investigadora parla en primera persona i explica de manera senzilla i directa com és la branca a la qual es dedica i en què consisteix; quina utilitat en la vida quotidiana pot tindre, o té, el seu objecte d’estudi; algun detall assenyalat com ara premis, i algun detall personal o anecdòtic sobre com va arribar a ser científica, si li agradava de xicoteta o l’origen de la seua vocació.

La versió per a segon cicle de Secundària i Batxillerat, reprodueix un perfil de xarxes socials amb informació similar però en un altre format, amb una entradeta que resumeix la informació més destacada i una imatge relacionada amb el camp científic de cada investigadora. En aquesta versió el text està en tercera persona i amb una redacció que imita la d’una notícia i incorpora enllaços a les pàgines personals i professionals de les investigadores.

D’altra banda, un dels objectius de la iniciativa també ha sigut donar suport al projecte Technovation Girls Comunitat Valenciana, un concurs internacional d’emprenedoria tecnològica per a xiquetes de 10 a 18 anys, que compta en esta comunitat autònoma amb la participació de 1.500 xiquetes procedents de 62 centres educatius, en 55 poblacions valencianes. En 2020 l’equip valencià de Godella i Rocafort, va resultar guanyador en el campionat europeu i no va poder disputar la final mundial en Silicon Valley a causa de la pandèmia de Covid-19. 

 

 

PER A SABER-NE MÉS

https://ca.wikipedia.org/wiki/Dia_Internacional_de_les_Dones_i_les_Nenes_en_la_Ci%C3%A8ncia

Descarregat els llibres en pdf

Presentació online dels llibres 

3 Responses

 1. Teresa Juan-Mompó Rovira
  | Respon

  Enhorabona! És una iniciativa fantàstica!

  • joseignacio
   | Respon

   Moltes gràcies Teresa, gràcies a la col·laboració d’un ample ventall de persones, ha estat possible

 2. […] por el área de Igualdad de la Diputación y la Conselleria de Educación, Cultura y Deporte, y cuenta con un blog, propuestas didácticas y cuatro libros para Primaria, Secundaria y Bachillerato que acercan a los alumnos el trabajo de 27 científicas de diferentes campos del conocimiento, la […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


*