Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual

Categories: CCCF
[fullwidth background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding_top=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”0″ padding_right=”0″ hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_text]

ACICOM celebra des de fa anys el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual per tal d’aconseguir la preservació i protecció dels arxius audiovisuals i la seua posada a disposició de la ciutadania.

[/fusion_text][/fullwidth][imageframe lightbox=”no” lightbox_image=”” style_type=”none” bordercolor=”” bordersize=”0px” borderradius=”0″ stylecolor=”” align=”center” link=”” linktarget=”_self” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ hide_on_mobile=”no” class=”” id=””] [/imageframe][fusion_text]

Des de 2013 venim exigint als Governs, autonòmic i estatal, la declaració de BIC dels arxius de RTVV i de RTVE a la Comunitat Valenciana. Comptem amb el recolzament amb els seus informes favorables del Consell Valencià de Cultura i de la Reial Acadèmia de Belles Artts de Sant Carles. Ni la Generalitat ni el Ministeri d eCultura han acceptat pel moment la nostra sol·licitud. Hem presentat queixa davant el Síndic de Greuges i de moment, encara que no hem aconseguit la declaració de BIC, si que podem mostrar el logro de que 23 persones de l’extinta RTVV continuen treballant en el departament d’arxiu audiovisual a càrrec de Culturarts; per continuar amb la tasca d erecuperació.
Enguany amb Helena i Valentí, persones associades a ACICOM i membres de Los sueños de la Hormiga Roja, presentem en el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual el Projecte LA MEMÒRIA RESCATADA.
També comptarem amb la participació del nostre soci Juli Esteve , d’InfoTV que intervendrà en la jornada oferint el seu important testimoni com expert audiovisual que ha recuperat una gran part de la memòria dels valencians exiliats.

“El millor profeta del futur és el passat” Lord Byron
LA MEMÒRIA RESCATADA és un projecte destinat a la recuperació i estudi de la nostra història a través del rescat de les filmacions domèstiques.
L’era digital ha deixat enrere molts arxius fílmics en 8, 16 i 35mm. que contenen informació valuosa sobre qui érem i com vivíem. Perdre aquesta informació suposaria eliminar del nostre record una part clau de la memòria col·lectiva, una part que ens permet comprendre les nostres arrels i explicar molts esdeveniments de segles tan convulsos com el XIX i el XX.
Els Arxius Fílmics són avui, més que mai, un valor que es cotitza a l’alça. Aquestes obres audiovisuals, especialment aquelles de caràcter domèstic, són petites peces del puzle social i polític que desentranya cóm es van formar les nostres societats. Es tracta de la memòria directament filmada pels seus protagonistes.
Duem a terme una labor d’arqueologia social a través de la intrahistoria que ens ofereixen aquests testimoniatges. No obstant això, l’accés a aquesta informació està, en moltes ocasions, limitat pels tradicionals sistemes d’arxiu.
El repte és ampliar la difusió de l’Arxiu Fílmic gràcies a la digitalització del material I seua la publicació a través del portal de La Memoria Rescatada que estaria obert a la consulta a les biblioteques municipals i universitàries.
Creiem que aquestes imatges són peces indispensables per reconstruir el puzle de la història contemporània. Per aixó la Memoria Rescatada conta en un projecte de recollida de pel.lícules als punts (biblioteques municipals, universitàries,…) de consulta de l’arxiu.[/fusion_text]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


*