23 d’abril, Dia del LLIBRE. ACICOM s’adhereix a la seua celebració

en el Periódico Mediterràneo

LA VENTANA DE LA UJI UNA COLABORACIÓN DE LA JAUME I

El Día Internacional del Llibre

http://www.elperiodicomediterraneo.com/noticias/opinion/el-dia-internacional-del-llibre_812375.html

L’any 1995, la Conferència General de la Unesco (Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura) va declarar, a París, el dia 23 d’abril com el Dia Internacional del Llibre i dels Drets d’Autor. Es va triar aquesta data perquè coincidia amb la de la mort, l’any 1616, de William Shakespeare i de Miguel de Cervantes (tot i que alguns autors sostenen que en fou la data del soterrament). També s’esdevenia aquell mateix dia, l’any 1981, la mort d’un altre escriptor: Josep Pla.

A Espanya, tenim uns antecedents de la festivitat del llibre en el primer terç del segle XX. L’any 1925, Vicente Clavel Andrés, escriptor i editor valencià, va proposar a la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona que es commemorara a l’octubre de cada any el Dia del Llibre. A partir d’aquesta iniciativa, el rei Alfons XIII va signar un reial decret el 6 de febrer de 1926 que formalitzava de manera oficial el dia 7 d’octubre, dia del naixement de Cervantes, com a festa del llibre espanyol. Va durar pocs anys aquesta data triada, i per un altre reial decret de 7 de setembre de 1930 es va passar al 23 d’abril, pels motius ja comentats anteriorment. Més recentment, el reial decret 307/1993 consolida aquesta data del 23 d’abril, estableix activitats de foment del llibre i la lectura, i deroga els reials decrets anteriorment esmentats.

L’any 1931, any de la proclamació de la Segona República, el 23 d’abril a la ciutat de Barcelona coincidiren dues fires: el tradicional mercat de les roses pels carrers del voltant del Palau de la Generalitat i les parades de venda de llibres, amb motiu de la nova data per a la festa del llibre instaurada pel reial decret l’any anterior. Des de 1931 fins ara, a Catalunya i concretament a la ciutat de Barcelona el dia 23 d’abril, a més de celebrar la festivitat de San Jordi, té lloc la festa del llibre i la rosa.

La Biblioteca de la Universitat Jaume I de Castelló s’uneix a la resta d’institucions d’àmbit nacional i internacional per a celebrar actes tots els 23 d’abril. L’acte principal està centrat en l’exposició i posterior préstec dels llibres que han triat els membres de la comunitat universitària, resultat de la campanya Quins llibres t’agradaria tindre a la Biblioteca? que s’inicia a principis de març de cada any, amb una durada d’un mes per a sol•licitar material. De totes les peticions rebudes es fa una tria. L’any 2012 es van adquirir prop de 400 llibres, la major part novel•les, llibres de poesia i assajos. És un material diferent al que la Biblioteca adquireix durant la resta de l’any (llibres i revistes científiques i fons per a docència). Al llarg de tots aquest anys, amb l’adquisició de novel•les, poesia, pel•lícules, guies de viatge… s’ha creat una secció molt important en la Biblioteca que per les estadístiques de què disposem és molt utilitzada pels usuaris. Un altre acte que té lloc també el 23 d’abril i que organitza la Biblioteca de l’UJI és la conferència-xarrada d’un escriptor o escriptora de renom. Han estat entre nosaltres Manuel Vicent, Alicia Giménez Barlett, Santiago Posteguillo, Miguel Ángel Villena o Susana Fortes, i l’any 2012, Ian Gibson.

Al llibre en suport paper, en els últims anys, li ha aparegut un competidor que és el digital, que li va guanyant terreny i que ocupa cada vegada més percentatge de quota de mercat. Aquest canvi està produint-se des de fa algun temps i en alguns països més que en altres. En el cas espanyol, segons dades de l’agencia del ISBN (International Standard Book Number), l’any 2012 es van publicar a Espanya 88.349 títols, dels quals 20.079 foren en format digital. Si aquesta xifra la comparàrem amb l’any 2011, hi veuríem un augment del 13% més.

El que sí que podem dir és que les enciclopèdies en suport paper han desaparegut pràcticament: la Wikipèdia les ha desplaçat. També podem constatar que la major part de les revistes científiques i els manuals estan pràcticament en suport digital. El que vol l’usuari és la comoditat, la rapidesa i la facilitat per a trobar el material o la informació. En aquest aspecte, s’ha produït en els últims anys una revolució en la forma d’accedir a la informació, amb dispositius com els lectors de llibres electrònics (e-readers) i encara més les tauletes (tablets), per la gran quantitat i varietats de models i preus, cada vegada més baixos, i que en alguns casos són regals d’entitats bancàries. De fet, en aquests últims anys, s’han popularitzat molt més aquests dispositius per a accedir a la informació, per la facilitat en l’ús o per la mobilitat que et permeten aquests instruments. Tot són avantatges. Davant aquesta situació, entre el llibre en paper i el digital la polèmica està servida: per a alguns el paper continuarà en convivència amb el digital, i per a altres el paper desapareixerà i només hi haurà el material digital.

En aquest moment, estem en un període de convivència entre el suport digital i el convencional (paper). Tot no està en internet. Prova d’això són les dades que ens proporciona el Consorci de Biblioteques Universitàries Catalanes (CBUC) mitjançant el servei instaurat, fa poc, del Préstec Unificat Consorciat (PUC), que permet facilitar o prestar documents d’una universitat a una altra sense intermediaris, com si fos en la mateixa biblioteca. L’any 2012 es van realitzar 93.194 transaccions de préstec i renovacions. Si aquesta xifra la comparem amb les dades del 2010, en què es van realitzar 30.436 préstecs mitjançant el PUC, veiem un augment del 60% el 2012 respecte al 2010. Això ens indica que el personal docent i investigador de les universitats i l’estudiantat encara continuen utilitzant llibres en suport paper.

La informació en paper continuarà, ja que hi ha una generació que ha viscut amb aquest model i, com diu Natalie Nougayrède, la nova directora de Le Monde, “Jo crec que el paper no desapareixerà, però cal pensar molt bé què facilitem al lector perquè no gaste 1,80 € en un diari quan ha rebut ja un cert nombre d’informacions el dia anterior”.

El 23 d’abril és una data consolidada i acceptada com el Dia Internacional del Llibre. Són moltes les iniciatives per a fomentar la lectura aquest dia, que van des de descomptes en els preus dels llibres als clients, fins al lliurament de premis literaris o iniciatives de lectures públiques d’obres clàssiques. La resposta dels ciutadans és molt destacada; es nota en les compres i en la participació en tots els actes que es realitzen al voltant de la cultura i el món del llibre. Podem concloure que, malgrat les novetats i la incorporació de nous dispositius, encara l’anomenem llibre, tant en paper com en digital. H

*Director de la Biblioteca UJI

Home CVCEl CONSELL VALENCIÀ DE CULTURA HA APROVAT A LA SEUA COMISSIÓ DE GOVERN LA SEGÜENT DECLARACIÓ SOBRE EL DIA DEL LLIBRE:

Declaración Día Mundial del Libro CVC. doc

El día 23 de abril se celebra en todo el mundo el Día Internacional del
Libro y del Derecho de Autor.
Con frecuencia se olvida que un valenciano, el escritor y editor Vicente
Clavel Andrés, fue quien concibió la idea, allá por el año 1923, de instaurar un
día dedicado al Libro Español, como reconocimiento a la labor difusora de las
editoriales y al fomento de la lectura. Poco después, en 1930, se eligió la fecha
del 23 de abril como Día del Libro, por ser el aniversario de la muerte de Miguel
de Cervantes. Y, en 1995, la UNESCO decidió rendir un homenaje universal a
los libros y los autores en esta fecha, ya que, aunque en un calendario distinto,
también coincide con la muerte de William Shakespeare, y con el nacimiento o
la muerte de otros autores destacados, como Garcilaso de la Vega, Josep Pla y
Vladimir Nabokov.
Se trata de alentar a todos, y en particular a los jóvenes, a descubrir el
placer de la lectura y a valorar las contribuciones de quienes han impulsado el
progreso social y cultural de la humanidad.
Un año más, el Consell Valencià de Cultura (CVC) se une a esta
celebración y recuerda sus anteriores declaraciones de apoyo al libro como uno
de los pilares básicos de la cultura, y sobre todo de la cultura escrita, tanto
literaria como científica.
Hace ya 10 años, el CVC emitió el Dictamen de la ponència sobre el
llibre i la lectura, que mantiene su vigencia, a través de una serie de
recomendaciones a las administraciones públicas y al resto de los sectores
implicados: autores, editores, ilustradores, traductores, impresores,
distribuidores, libreros, bibliotecarios y profesorado, entre otros.
Repetimos algunas de aquellas propuestas:
1) Diseñar una campaña de sensibilización lectora y de
recuperación del prestigio del libro.
2) Difundir a los autores valencianos y su obra.
3) Crear un Centro Valenciano de las Letras, a semejanza de los
que hay en otras Comunidades.
4) Promocionar el valenciano como lengua literaria y científica.
5) Convertir las bibliotecas en auténticos centros sociales de
irradiación cultural.
6) Contribuir a la difusión de la producción editorial valenciana en
los medios de comunicación.
7) Propiciar una formación lectora coherente, literaria y científica,
en los diferentes niveles de la enseñanza, introduciendo al
lector joven en los placeres de leer, escribir e investigar.
8) Aprovechar las nuevas tecnologías, presentándolas como otra
manera de aproximación a la lectura y no como una
competencia del libro tradicional.
9) Fomentar el asociacionismo en el mundo del libro en todos sus
sectores, para facilitar una mayor profesionalización.
El pasado año 2012, el CVC reunió en su sede a los distintos sectores
de la comunidad del libro, para hablar y pensar juntos sobre la situación actual:
las perspectivas económicas, los recortes en subvenciones y ayudas, la
pérdida del hábito lector o la debilidad de las editoriales. Son factores que
aumentan la incertidumbre de todos.
Hoy, en 2013, el CVC ratifica sus declaraciones de apoyo al mundo del
libro y anima a la sociedad civil a disfrutar de este Día, descubriendo nuevos
textos, volviendo a leer los antiguos, compartiéndolos con otros lectores,
asistiendo a presentaciones, charlando con los autores o, simplemente,
recorriendo con curiosidad las casetas de la 48 ª Fira del Llibre de València.
Siempre es una buena ocasión para recordar las palabras de escritores
ilustres, comprometidos con su tiempo y con la cultura, como Federico García
Lorca, quien en la inauguración de la biblioteca de Fuente Vaqueros en
Granada, en septiembre de 1931, dijo: “No solo de pan vive el hombre. Yo, si
tuviera hambre y estuviera desvalido en la calle, no pediría pan, sino medio pan
y un libro”.
Es precisamente esta situación general de incertidumbre económica y de
aumento de las desigualdades sociales la que lleva al Consell València de
Cultura a proclamar, una vez más, que la Cultura y la Ciencia no son lujos
sobrantes ni lastres para la economía, sino derechos fundamentales y
actividades generadoras de riqueza económica, de creación de empleo, de
cohesión social.  Este día instamos a todos los valencianos a recordar que los
libros son una oportunidad y una fuerza que debe estar en manos de todos, y
que en ellos podemos encontrar los valores éticos que necesitamos para salir
de esta crisis, que es económica pero también moral.
Consell Valencià de Cultura

FIRA DEL LLIBRE

Els llibrers i editors reclamen polítiques de promoció de la lectura en la presentació de la 48 edició de la Fira del Llibre de València

ELS VALENCIANS OCUPEN EL PENÚLTIM LLOC D’ESPANYA EN ÍNDEXS DE LECTURA I L’ÚLTIM EN LLIBRES EN LA LLENGUA PRÒPIA

La presentació de la 48 edició de la Fira del Llibre de València, que se celebrarà en els Jardins de Vivers entre els dies 25 d’abril i 5 de maig, ha sigut aprofitada per llibreters i editors per a reclamar un pla de lectura que millore els dramàtics registres a la Comunitat Valenciana, situada tres punts per sota de la mitjana espanyola, quan fa uns anys la distància era d’1,5 punts.

La nova edició de la Fira del Llibre manté a grans trets el nombre d’expositors i llibreries participants, així com el pressupost, malgrat les ajudes oficials han patit retallades i demores. El president del Gremi de Llibrers de València, David Cases, ha destacat que “la Generalitat valenciana encara no ha pagat a les llibreries el 30% dels bonollibres, la qual cosa representa una xifra aproximada d’uns vuit milions d’euros, xifra molt important per al nostre volum de negoci”.

Com ja és costum des de fa diverses edicions, l’Associació Professional d’Il·lustradors de València (APIV) exposa en la Fira una selecció dels treballs dels seus associats, titulada “Oficis extraordinaris”, en el qual participen 88 dibuixants, segons el seu vicepresident, Miguel Cruz. “Es tracta d’una mirada crítica i divertida sobre la realitat”. L’autor del cartell de la 48 edició de la Fira és Elías Taño, que ho resumeix així: “Una persona camina cap al futur amb un llibre com a parapet, perquè la cultura és una manera de protegir-se del que està caent i, com va dir José Martí, cal ser cultes per a ser més lliures”.

David Cases ha manifestat que l’edició d’enguany està dedicada al poeta valencià Vicent Andrés Estellés i serà el també valencià Manuel Vicent l’escriptor guardonat amb el premi especial de la Fira.

El president de la Associació d’Editors del País Valencià, Jesús Figuerola, ha remarcat el mal moment econòmic per al sector del llibre, tant per la crisi com per les escasses dotacions per a biblioteques. El sector del llibre reclama “una política de promoció de la lectura, perquè més enllà de dinamitzar les activitats que depenen del llibre, està demostrat que on hi ha promoció de la lectura es redueix el fracàs escolar”. Figuerola ha insistit que “els llibres cal comprar-los en les llibreries i no en les grans superfícies, i a més cal promocionar les llibreries de proximitat, les de pobles i barris”.

Enguany visitaran la Fira del Llibre cèlebres autors de dins i fora del País Valencià. Entre ells, Manuel Vicent, Rafael Chirles, Laura Gallego, Lorenzo Silva, Albert Espinosa, Juan Cruz, Alicia Giménez Bartlett, Miguel Ángel Aguilar, Javier Sierra, Ignacio Escolar, Emilio Ontiveros, Ferran Torrent, Santiago Posteguillo i Ángeles Caso, entre altres.

La Fira ha programat diverses activitats complementàries, tant dirigides a escolars i públic infantil, orientades a l’estímul de la lectura, com concerts musicals, recitals poètics i taules redones. Entre els debats programats, un sobre novel·la negra, un altre sobre novel·la històrica i un tercer sobre el rescat econòmic. A més, se succeiran en diversos espais les presentacions literàries. També serà homenatjat el poeta Luis Cernuda i presentarà les seues memòries polítiques l’ex alcalde de València, Ricard Pérez-Casado.

Diada de Sant Jordi

Logo del portalDia del Llibre a la Universitat de València

Data:23 d’abril de 2013 de 10:30 a 13:30. Dimarts.

Lloc de realització:Biblioteca d’Educació Maria Moliner.

Descripció:

“Más que del Libro yo llamaría a esa fecha (la del 23 de abril, aniversario de la muerte de William Shakespeare, Miguel de Cervantes y el Inca Garcilaso de la Vega, además de las de William Wordsworth y Josep Plá) el Día de las Librerías, porque son esos lugares, auténticos centros de resistencia tanto en épocas políticas adversas como ahora, cuando las nuevas tecnologías y la piratería incontralada amenazan con acabar con el libro de papel y aún con el electrónico (¿quién va a escribir si no vive de ello o por lo menos cobra por su trabajo como todo el mundo?), las que verdaderamente necesitan el apoyo de una sociedad que, lema más o menos, tiene en las librerías la garantía de pervivencia de una cultura, la literaria, sin la cual volvería a la prehistoria.

Por eso, como autor, yo les cedo el honor a los libreros y, con ellos, a los editores y a todos los que unidos contribuyen a que mis libros lleguen a los lectores y puedan ser leídos por éstos de protagonizar una fecha que, aunque parezca un anacronismo (el Día del Libro debería durar todo el año), parece hoy más necesaria que nunca, sobre todo, si reparamos en que, además del Libro, también se llama de los Derechos de Autor, algo que tanto se cuestiona ahora por tanta gente.” Julio Llamazares.

Per celebrar aquesta data tan significativa, l’Aula de Lectura i Escriptura de l’UV ha organitzat amb la Facultat de Magisteri i la Biblioteca d’Educació, una lectura literària lliure, oberta a qualsevol interessat en participar en l’acte, de fragments que no sobrepassen els tres minuts de durada que es realitzarà a la terrassa de la Biblioteca.

L’acte, que començarà a les 10.30 hores del dimarts 23 d’abril, comptarà amb més de quaranta lectors confirmats, entre d’altres amb els coordinadors de l’Aula de Lectura i Escriptura de l’UV, Noelia Ibarra i Josep Ballester (un dels poetes més reconeguts de la generació del 80 i guanyador de prestigiosos guardons de la literatura catalana); el degà de la Facultat de Magisteri, Manuel Monfort i els vicedegans Dino Salinas i Rosa Giner; el secretari de la Facultat, Vicent Miralles; el guanyador del premi Ciutat de València- Roís de Corella de poesia d’enguany, Alexandre Bataller (UV) i experts com Glòria Bordons, patrona de la Fundació Joan Brossa per expressa voluntat del poeta, i directora de l’arxiu, a més de professora de la UB; les especialistes en literatura infantil i juvenil, Ana Díaz Plaja i Margarida Prats, totes dues professores de la UB.

Organitza:

Aula de Lectura i Escriptura

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


*