Acicom reclama que Levante preste més atenciò a la seua edició en valencià

Categories: General

Després d’un temps d’adaptació i posada en marxa l’Associació Ciutadania i Comunicació li reclama a Levante que faça un esforç per millorar la qualitat i el rigor de la seua edició en valencià per evitar errades molts senzilles de resoldre.

CCaptura Levanteom a associació especialitzada en el consum de comunicació volem fer una crida aLevante EMV perquè li preste més atenció a la seua edició en valencià. Des d’ACICOM va ser una molt bona notícia que Levante optara per fer totes les seues notícies en les dos llengües oficials contribuint d’esta manera a la garantia dels drets lingüístics de tots els valencians i valencianes. Ara bé, un mitjà de comunicació ha de ser professional, rigorós i pulcre en el seu treball. Passat el temps és necessari demanar-li a Levante més esforç en l’edició en valencià perquè les errades linguístiques són contínues i serien molt fàcils de resoldre.

 

Per al President d’Acicom José Ignacio Pastor “les màquines han millorat molt per fer traduccions lingüístiques i encara milloraran més però de moment és imprescindible l’aparició d’un professional de la comunicació per fer un colp d’ull encara que siga”

 

A tall d’exemple en informacions esportives recents l’edició en castellà parlava del “pase del Valencia” mentre l’edició en valencià deia “la passada del València” per referir-se a l’abonament. Però possiblement el més cridaner siga el de Maradona i Pelé que es va traduir per Maradona i Vaig Pelar, tot i que ràpidament es va corregir. Estes coses no poden passar en un mitjà seriós, progressista i de la trajectòria de Levante. Hi ha molts professionals de la comunicació amb nivell de competència lingüística suficient per resoldre este tipus de qüestions. De fet, la Conselleria dona ajudes a la promoció del valencià que intenten garantir la promoció però també la seua qualitat.

 

Tots sabem que començar a parlar una llengua diferent és complicat i que sempre hi ha errades i inseguretats. Alguns dels propis membres d’Acicom hem viscut eixe procés i per tant volem donar “marge de maniobra” per assentar la idea, el concepte i l’actitud de mitjans de comunicació en valencià però també hem de demanar que errades tan senzilles sigues previngudes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


*