DIA MUNDIAL DEL PATRIMONI AUDIOVISUAL. Salvem el tresor audiovisual valencià, per a nosaltres i per a properes generacions !

ACICOM (Associació Ciutadania i Comunicació) i el COBDCV (Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes  de la Comunitat Valencina) hem organitzat, amb la col·laboració d’altres entitats com el CENTRE UNESCO València/Mediterrani, Circulo por la Defensa y Difusión del Patrimonio, Mostra VIVA,  CVC (Consell Valencià de Cultura), el Fòrum de Debats i el Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València  un acte de Celebració del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual, que consistirà bàsicament en una Taula Redona amb la participació de diferents experts; amb l’objectiu enguany de posar en marxa el procediment per declarar BIC (Bé d’Interés Cultural) els arxius audiovisuals de RTVV i RTVE en la Comuninat Valenciana.

Text de la UNESCO  Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual 2013

” Preservar el nostre Patrimoni Audiovisual per a les futures generacions” és el lema de la celebració del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual d’enguany (27 d’ octubre) .

Els enregistraments de so i d’ imatges  en moviment són suports molt  vulnerables a causa d’una sèrie de factors com l’abandonament, deteriorament natural i obsolescència tecnològica . Mitjançant el dia mundial del patrimoni audiovisual, la UNESCO busca sensibilitzar el públic sobre la importància de la seva preservació .

La UNESCO , en cooperació amb el Consell de Coordinació de les Associacions d’Arxius Audiovisuals ( CCAAA ) i altres associats, dedica el 27 d’octubre, Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual, a centrar l’ atenció del món en la importància d’aquest patrimoni .

Cada vegada són més nombrosos els arxius de tot el món que celebren aquest dia amb activitats destinades a conscienciar sobre la fragilitat i la vulnerabilitat d’aquest patrimoni, alhora que reten homenatge a la tasca de les institucions que han ajudat a protegir-lo.

Tot el patrimoni audiovisual mundial està en perill, però gràcies a iniciatives com el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual i el Programa Memòria del Món, la UNESCO impulsa la valuosa tasca dels professionals de la preservació per gestionar els aspectes tècnics, polítics, socials i financers, entre altres, que amenacen la salvaguarda del patrimoni .

La UNESCO anima a totes les persones de tots els llocs del món a participar en la celebració del dia 27 d’octubre exposant les seves valuoses col · leccions de manera que les presents i futures generacions puguin gaudir dels tresors del nostre patrimoni audiovisual .

Enguany el lema de la UNESCO “Saving Our Heritage for the Next Generation” l’hem traduit-adaptat per

Salvem el tresor audiovisual valencià,
per a nosaltres i per a properes generacions!

Adjuntem el cartell de convocatòria per si voleu ajudar  a difondre-ho. Tanmateix podeu interaccionar mitjançant l’esdeveniment que hem creat en facebook en https://www.facebook.com/events/1428659324015071

PER A SABER MÉS

A continuació fem una arreplegada d’enllaços per poder saber més sobre el Patrimoni Audiovisual.

Pàgina Oficial de la UNESCO sobre el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual

and-celebrations/celebrations/international-days/world-day-for-audiovisual-heritage-2013/

Congrés Internacional del Patrimoni Audiovisual 2013 http://www.digitalheritage2013.org/

Programa Memòria del Món

and-information/flagship-project-activities/memory-of-the-world/homepage/

Comités nacionals de Memòria del Món (malauradament  no existeix a Espanya) and-information/flagship-project-activities/memory-of-the-world/about-the-programme/national-memory-of-the-world-committees/

IASA Associaciació Internacional d’Arxius Sonors i Audiovisuals

http://www.iasa-web.org/world-day-audiovisual-heritage

Els estudis RAMP. Estudis especialitzats UNESCO i directrius en matèria de gestió de registres i arxius. and-information/access-to-knowledge/archives/ramp-studies/

http://portal.unesco.org/ci/en/ev.php-URL_ID=21989&URL_DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.html

Informe del Director General UNESCO sobre las consecuencias de la proclamación de un día mundial del Patrimonio Audiovisual PARÍS, 1º de septiembre de 2006  http://unesdoc.unesco.org/images/0014/001469/146936s.pdf
Entrevista molt interesant, Ray Edmondson: desafíos actuales para archivos audiovisuales y patrimonio

and_heritage_challenges_of_the_present/#.UmK69VOzHXQ

BIC (Bé d’Interés Cultural) http://ca.wikipedia.org/wiki/B%C3%A9_d’inter%C3%A8s_cultural

Informacions arreplegades altres anys a la web d’ACICOM

2010 https://www.acicom.org/blog/2010/10/27/dia-internacional-del-patrimoni-audiovisual-27-doctubre/

2011 https://www.acicom.org/blog/2011/10/26/veure-sentir-i-aprendre-dia-internacional-patrimoni-audiovisual-27-doctubre-de-2011/

2012 https://www.acicom.org/blog/2012/10/27/acicom-davant-el-dia-mundial-del-patrimoni-audiovisual-27-doctubre-de-2012/

DOCUMENTS sobre arxiu audiovisual RTVV i RTVE

1.- Patrimonio audiovisual valenciano 20120628

2.- ES POSIBLE IGNORAR 250.000 HORAS 20120723.doc

3.- Sol·licitud RTVV. COBDCV

4.- 20130729 Informe CVC sobre la situación del Archivo de la RTVV

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


*