I Trobada d’autors de mems en valencià. Dissabte 23 de novembre a les 10h en OCTUBRE CCC, FCCC2019

ACICOM amb la col·laboració de la Plataforma per la Llengua a València i Acció Cultural del País Valencià hem organitzat aquestes activitats relacionades amb els mems

TROBADA DE MEMS EN VALENCIÀ

 La memètica s’ha convertit en un ritus iniciàtic de comunicació i informació. Les primeres preguntes que una persona adolescent comença a fer-se parteixen dels mems relacionats amb l’actualitat o amb la història. Per tant, estem parlant d’un fenomen emergent però arrelat i que ha vingut per a quedar-se. El consum de mems a internet és especialment significatiu entre les persones de dotze a trenta anys. En eixe segment d’edat és molt important situar el valencià com un element comú de comunicació digital. És molt important que la pantalla parle valencià.

 La finalitat d’aquesta activitat és la visibilització i promoció de la memètica com a manera de fer créixer el contingut en valencià en xarxes socials fet per usuaris de manera individual. Com a finalitats també podem mencionar el prestigi de la creativitat i la demostració de la vessant pedagògica dels nous formats digitals amb alt component generacional.

 La trobada de Mems en Valencià té dos parts.

 La primera part és una trobada estricta de perfils que estan creant contingut memètic en valencià. La major part són molt joves i estan molt dispersos al llarg del territori valencià. De fet, una component que hem descobert en este projecte és que molts dels perfils fan humor local i de proximitat. Caldrà investigar este tema en la jornada de pensament sobre memètica valenciana que també està inclosa dins del projecte. Està prevista la realització de jocs de socialització i alguna competició amb el mem més ràpid, el més graciós, el més popular…

 La trobada tindrà lloc el dia 23 de Novembre dins del Centre Octubre de Cultura Contemporània.

 La segona part té com a objectiu pensar i reflexionar més enllà de la diversió com poden contribuir els nous fenomens digitals com ara la memètica a la popularització de l’ús del valencià en Internet. En la jornada intervindrà una persona de l’Academìa Valenciana de la Llengua i alguns perfils creatius de mems en valencià per a contestar a la pregunta: Com poden els mems contribuir a l’ús del valencià a Internet?

 La Jornada està prevista per al dia 14 de Desembre a l’IES Lluis Vives de València.

 FACTORIA DE MEMS EN VALENCIÀ

 A Acicom sempre tenim molt clar que cal superar l’objectiu del simple entreteniment per obtenir reflexions de caràcter cultural, tecnològic, històric, lingüístic, identitari i social en general. Es tracta d’usar els formats com a unitat de comunicació social per tal de fer veure també al món associatiu i fins i tot institucional la seua utilitat.

La factoria de mems en valencià d’Acicom ha intentat generar interaccions en xarxes socials amb el format mem. La finalitat ha sigut demostrar com el format pot permetre la creació de comunitat lingüísitca tant des del punt de vista històric com social o econòmic. Això ens ha conduit a fer diverses sessions formatives de mems en valencià en col·laboració amb la Diputació de València que han arribat a centres de secundària, falles i tècnics de promoció lingüística.

El mem és una unitat bàsica de comunicació que permet unir el valencià amb fòrmules emocionals positives com ara l’humor, la nostàlgia o el sentiment de pertinença a una comunitat.

 Hem de destacar una evolució/canvi respecte al projecte inicial. Al llarg de l’any ens hem adonat que existien diversos perfils de mems en valencià especialment a Instagram. Eren, no obstant, perfils de creatius molt joves que treballaven molt bé la memètica des del punt de vista de la seua generació (estudis, oci, roba, costums). Per tant, hem redireccionat els nostres esforços en intentar arribar a la generació dels seus pares. Per això hem focalitzat en Facebook i per això també hem optat per temàtiques més generacionals i segmentades.

 

 Objectius quantitatius: Hem superat el nostre objectiu i passem de 2.500 seguidors a la pàgina de Facebook que és el nostre espai natural.

 Objectius qualitatius:

  • Adhesió. Convé destacar que les interaccions amb persones castellanoparlants es produeixen de manera constant i natural. Això determina un nivell de rebuig baix dels mems en les persones no valencianoparlants.

 Guia Didàctica Memètica Valenciana 2019

 

Hem elaborat una Guia Didàctica per a entendre la memètica valenciana on pretenem visibilitzar la necessitat d’aprendre/ensenyar a comentar textos audiovisuals com ja es fa amb els textos escrits.

 La guia es pot descarregar ací: https://drive.google.com/file/d/1Uq4mYmsF7Jwwxsm48LD73VmxJ-rdwpLJ/view?usp=sharing

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


*